söndag 26 oktober 2008

Baka baka liten kaka

Var på kalas idag hos Emma, hon fyller 25år på måndag....
Men Emil blev lite sotis när vi kom för att mamma fick paket så han tyckte att det skulle vara hans födelsedag ist =)
Av oss fick emma smaskens the, en tesil och presentkort på H&M, samt får hon mig med som shopping sällskap =) Den bästa presenten av alla ha ha....
När Danne åkte hem följde jag med hem, har haft ont i skallen till och från under kvällen...
Men har lagat en fiskgratäng idag (recept från icas kokbok) och en citron/lakrits kaka....

Lakritskaka med citron
Ingredienser
10 bitar
75 g
smör
2 st
ägg
2,5 dl
strösocker
2,5 dl
vetemjöl
1 tsk
citronskal, rivet
4 st käck, lakritskola
10 min + 30 min i ugn

Snabbakad och god är denna kaka som Ann gärna bjuder sina kaffesugna gäster på. Kombinationen av citron och lakrits är mycket god och passar utmärkt i kakor, i glass och andra desserter. Vill du göra en festligare variant kan kakan bredas över med lätt vispad grädde, gärna smaksatt med limoncello (citronlikör) eller lite pressad citronsaft.
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret, vetemjöl och citronskal. 2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Klipp Käcken i små bitar och strö dem över smeten. 3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna på galler.


Mammas fiskgratäng
IngredienserPortioner: 4600-800 g färsk eller djupfryst vit fisk (t ex sej eller kolja)2 krm citronpeppar1 1/2 msk
vetemjöl 3 dl mjölk1/2 fiskbuljongtärning250 g svamp (t ex kantarell eller någon sopp)1 kg mjölig potatis 1 1/2 dl mjölk2 tomater smör eller margarinsalt vitpeppar

Tillagningstid: Över 20 minSvårighetsgrad: Medel
Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°C.2. Lägg (tinade) fiskfiléer i en smord ugnssäker form. Krydda med citronpeppar och 1/2 tsk salt. Tillaga 5–7 minuter i ugnen, eller täck med plastfolie och mikra på max 750 w ca 4 minuter. Häll av vattnet från fisken.3. Vispa ihop vetemjöl och mjölk. Koka upp under omrörning och tillsätt 11/2 msk smör eller margarin och buljongtärningen. Låt såsen koka några minuter. 4. Fräs svampen i lite smör. Blanda ner den i såsen. Smaka av med salt och peppar.5. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och mosa. Vispa ner varm mjölk och 2 msk smör eller margarin. Smaka av med salt och peppar.6. Skeda upp moset runt fisken i formen och häll såsen över fisken. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå såsen. Höj temperaturen i ugnen till 250°c.7. Ställ formen i övre delen av ugnen och gratinera 5–10 minuter eller tills moset blir lite brunt i topparna.Servera fiskgratängen med rivna morötter eller en blandad sallad.

Inga kommentarer: