
Lakritskaka med citron
Ingredienser
10 bitar
75 g
smör
2 st
ägg
2,5 dl
strösocker
2,5 dl
vetemjöl
1 tsk
citronskal, rivet
4 st käck, lakritskola
10 min + 30 min i ugn
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret, vetemjöl och citronskal. 2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Klipp Käcken i små bitar och strö dem över smeten. 3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna på galler.

Mammas fiskgratäng
IngredienserPortioner: 4600-800 g färsk eller djupfryst vit fisk (t ex sej eller kolja)2 krm citronpeppar1 1/2 msk vetemjöl 3 dl mjölk1/2 fiskbuljongtärning250 g svamp (t ex kantarell eller någon sopp)1 kg mjölig potatis 1 1/2 dl mjölk2 tomater smör eller margarinsalt vitpeppar
Tillagningstid: Över 20 minSvårighetsgrad: Medel
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C.2. Lägg (tinade) fiskfiléer i en smord ugnssäker form. Krydda med citronpeppar och 1/2 tsk salt. Tillaga 5–7 minuter i ugnen, eller täck med plastfolie och mikra på max 750 w ca 4 minuter. Häll av vattnet från fisken.3. Vispa ihop vetemjöl och mjölk. Koka upp under omrörning och tillsätt 11/2 msk smör eller margarin och buljongtärningen. Låt såsen koka några minuter. 4. Fräs svampen i lite smör. Blanda ner den i såsen. Smaka av med salt och peppar.5. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och mosa. Vispa ner varm mjölk och 2 msk smör eller margarin. Smaka av med salt och peppar.6. Skeda upp moset runt fisken i formen och häll såsen över fisken. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå såsen. Höj temperaturen i ugnen till 250°c.7. Ställ formen i övre delen av ugnen och gratinera 5–10 minuter eller tills moset blir lite brunt i topparna.Servera fiskgratängen med rivna morötter eller en blandad sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar